Een praktische Cambodjaan
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Leandra en André
06 Augustus 2011 | Cambodja, Khett Batdambang
Het resultaat voor de studenten blijft hetzelfde: geen les. Ik besluit tot een spontane lesmaterialen-productie-ochtend. Iedereen die geïnteresseerd is, verzamelt zich in een lokaal en gaat aan de slag met de materialen die ik nog over had van de vorige workshop. Het was zo spontaan, dan ik niet eens een foto ervan kon maken :-).
Op woensdagmiddag nemen we de tijd om naar de Slakram school te gaan. Het Meer-en Minder fonds in Hoofddorp heeft dit project (samen met een leermaterialen project in de PTTC) als jaarproject "geadopteerd" en in september willen we natuurijk veel laten zien! Verder wil ik proberen de leerkrachten wat verder te helpen en te trainen, maar daarvoor moet ik natuurlijk wel weten hoe ze lesgeven! Twee goede redenen om weer eens langs te gaan bij Narath, de tuktuk driver annex schooldirecteur. Het blijkt wel weer wat voor een praktische man hij is. Hij laat ons twee andere projecten zien van hem. Eén is het bouwen van een huis voor de mensen die daar zelf geen geld voor hebben, en op dit moment in een hutje wonen. Ook geeft hij rijst aan een familie van wie de vader is overleden aan een ossenkar ongeluk. Eén van de dames in het dorp heeft hij een naaimachine gegeven om haar een soort van inkomen te laten genereren. Op dit moment mag ze broeken maken die naar Thailand geëxporteerd worden. Ze krijg 1000 riel per broek (ongeveer 17 eurocent) en kan er 10 per dag maken... Deze dame leeft in een hutje, waar ze eigenlijk tijdens de regenbuien niet kan verblijven, omdat het water aan alle kanten naar binnenkomt. Hij verteld dat het bouwen van een huis 3000 dollar kost, inclusief materiaal en arbeidsloon. Natuurlijk hoopt hij dat we hem kunnen helpen iemand te vinden die dat geld (deels) heeft. We zijn onder de indruk van de concrete zaken die hij doet naast zijn school en denken dat er voldoende mensen zijn die graag hun geld aan iets heel concreets uitgeven... Mocht je ideeën hebben, dan horen we ze graag!
André maakt mooie plaatjes deze middag, die we in De Ark mooi kunnen gebruiken om een overzicht te geven van wat er gaat gebeuren met het geld! Terwijl ik de lessen observeer, maakt André ook nog een filmpje, zodat het allemaal wat levendiger wordt. Geïnteresseerd?? Kom op 11 september naar De Ark!!!
06 Augustus 2011 - 09:09
Mascha:
Indrukwekkend die foto's van het schooltje... Wat werken wij dan onder luxe omstandigheden!
Wie weet tot in september.
Groetjes Mascha -
06 Augustus 2011 - 11:32
Sylvie:
Ook hier valt het weer nogal tegen dus we zitten in hetzelfde schuitje...
Indrukwekkend waar Narath zich allemaal mee bezig houdt naast zijn dubbele baan, daar zouden er meer van moeten zijn. Een goed weekend, ondanks de regen!! -
06 Augustus 2011 - 19:59
Ada Marquart:
Wat een verhaal weer. Ik ben er zeker bij op 11 september. Tot dan -
06 Augustus 2011 - 20:19
Pieter Smit:
Weer een prachtig verhaal!! Elke keer
die beleving van jullie in Cambodja geeft
een kick!! Die wateroverlast is bij jullie
toch wel erger dan in Nederland!!
Over een paart dagen naar mijn zwager en zuster met hun 4 jongens in Zwitser-
land(wonen in de buurt van Bern). Hope-
lijk vieren we ook nog even mijn moeders
verjaardag die 85 jaar wordt. Ik ben zeker op 11 september a.s. in "de Ark",want dan is het Startzondag en ons Arkkoor zal dan zingen(ik zit er zelf ook op). In ieder geval alvast goede reis naar Nederland en zien jullie spoedig in "de Ark" op 11 september a.s. Groetjes
PIETER -
06 Augustus 2011 - 20:32
Marieke:
Onder de indruk...
Tot in september, groetjes Marieke
09 Augustus 2011 - 09:14
Maroesjka:
Wow wat een water ; ) ik zit in PP en gelukkig zonder natte voeten ... Hoop jullie snel te zien. PS en wat een mooie foto's.
16 Augustus 2011 - 02:05
Jeltje:
Wat een mooi mens, die Narath, onbaatzuchtig in een land waar geld een doel is dat vele middelen heiligt.
Een (school)voorbeeld! :)