Lekker op tijd!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Leandra en André
13 Oktober 2011 | Cambodja, Khett Batdambang
Er is een goede verklaring voor, want de traditionele bootraces die gehouden worden op de Mekong in Phnom Penh heeft natuurlijk wel deelnemers nodig, dus in iedere provincies worden voorrondes gehouden waarvan de snelste boten doorgaan naar de finale in Phnom Penh. Vorig jaar hadden we net pech: toen kwamen we met de bus Battambang binnen en zagen we alleen maar het vuil van de vorige dagen. Dit jaar gaan we er natuurlijk alles van meemaken!
Vanaf vorig weekend zagen we al reuzenraden (opeens is Walibi Flevo niet meer zo ver weg..:-)), mensen die ruimtes langs de rivier reserveerden, draaimolens en grote tenten waar de bekende biermerken hun terrasjes opzetten. Leuk om te zien hoe hier speciale dagen gevierd worden!
Dinsdagavond lopen we al eens even langs de rivier om de sfeer op te snuiven, alhoewel dat een beetje lastig is met alle tetterende en blazende luidspreker boxen die meter na meter staan, en elke stand een ander muziekje of aankodiging heeft om mensen naar binnen te lokken. Buiten de attracties schijnt "ballon gooien" met een dartpijltje vrij populair te zijn: zeker 1 km lang staan er kramen die dit aanbieden, met dezelfde cadeautjes om te winnen! Je zou toch denken dat mensen wat creatiever zouden worden om geld te verdienen, maar blijkbaar werkt het. We slaan trouwens het reuzenrad maar over, en niet alleen omdat we bang zijn voor wat missende schroeven en moeren, ook omdat het verschrikkelijk hard gaat! Dat kan niet goed gaan, denken we...
Op woensdagmiddag barst het feest echt los, waarbij we met een stel bekenden na een drankje de bootraces gaan bekijken. André heeft de hele dag ervoor al bij de rivier gezeten en weet ons precies te vertellen wie goed is, hoeveel mensen er in de boten zitten (sommigen wel 70!) en hoe het gaat. Eén van de boten slaat zelfs om, wat op zich niet vreemd is met zulke ranke vaartuigen die zo laag in het water liggen.
Na een tijdje vermaken we ons met een ommetje en mensen kijken aan de rivier, waarna een bui ons naar het happy hour van het café aan de rivier trekt. Leuk, want van boven op het balkon kun je precies de rivier zien én alle mensen die ervoor langs de kraampjes wandelen.
's Avonds hopen we nog iets speciaals te zien. Veel mensen laten aan het einde van het feest een bootje varen met een lichtje en offers voor de voorouders. Het zou een mooi gezicht moeten worden op de rivier, ware het niet dat er een beetje teveel wind staat dus de kaarsjes al snel uit zijn. Helaas!
Al met al toch het leukste feest dat we tot nu toe hier hebben meegemaakt en een leuk inkijkje in hoe Cambodjanen een feestje vieren!
13 Oktober 2011 - 12:57
Sylvie:
Jaloers, jaloers, jaloers!!!!
Maar het is jullie gegund hoor:-)
Liefs van een iets te drukke Sylvie -
13 Oktober 2011 - 14:03
Karel:
Ziet er allemaal gezellig uit. Ons kaarsje gaat volgende maand in Bangkok de rivier op. -
14 Oktober 2011 - 01:19
Nelleke:
leuk! we zijn hier in PP allemaal al aan het nadenken hoe we de stad gaan ontvluchten voor het festival ;-) de hoeveelheid toeristen schijnt een té grote aanslag op de stad te gaan maken......