Laatste keren...
Door: Leandra
Blijf op de hoogte en volg Leandra en André
12 Oktober 2012 | Cambodja, Khett Batdambang
Voor de derde keer in twee jaar hadden we vorige week de jaarlijke rapportage met de partners voor VSO. Het is een uitgebreide vergadering met de VSO’ers, partners en het kantoor in Phnom Penh waarin wordt gekeken wat het afgelopen jaar is gedaan en wat er is bereikt. Omdat er bij ons vier VSO’ers in april/mei al zijn gestopt omdat hun placement afliep, waren er maar twee VSO’ers aanwezig: een community adviser en mijn persoontje. Ondanks dat het de meest saaie vergadering (het gaat nl ook nogal over cijfertjes enzo) kan zijn die er is in het jaar, is het ook wel een hele goede vergadering. Iedereen hoort van elkaar wat er gebeurt is en hoe dat zijn effect heeft gehad (of niet) op de doelstellingen die met de partner zijn vastgesteld. In ons geval waren er vanaf 2005 drie doelen: het verbeteren van effectief onderwijs in de basisschool en de lagere klassen van het voortegezet onderwijs in Battambang, het verbeteren van het management in de scholen, de Pabo en de lerarenopleiding én het verbeteren van de relatie tussen de school en de community.
In mijn twee jaar heb ik mijn activiteiten gedaan in de eerste twee doelen. Vooral in het afgelopen jaar heb ik veel activiteiten kunnen doen met de tien stagescholen, waar de studenten van de Pabo naar toe gaan. Al eerder heb ik verteld van het nieuwe leesmateriaal dat we in de scholen hebben geïmplementeerd. Alle stagescholen kregen een of meerdere dozen met leesboekjes, posters en kaartjes voor bv. Memory spelletjes. VSO heeft twee workshops (in totaal 9 dagen) ondersteunt waarin leerkrachten van grade 1 en 2 (zeg maar groep 3 en 4 bij ons) werd uitgelegd hoe het materiaal werkte. Ik ben steeds op ronde gegaan langs de scholen om hen te helpen met het verdelen van het materiaal over de klassen, te bekijken hoe de leerkrachten de activiteiten deden én te helpen met suggesties om de lessen te verbeteren. Het was leuk om te zien hoe de algemene teneur verschoof van “goh, wat is dit moeiljk, hoe moet het?” naar “goh, de kinderen vinden dit erg leuk en je hoeft eigelijk alleen maar de handleiding te volgen”. In de algemene evaluatie die ik voor de vakantie heb gedaan, blijkt dat 97 leerkrachten gewerkt hebben met meer dan 3000 leerlingen aan dit project. En: de resultaten zijn erg positief, volgens de leerkrachten: de kinderen kunnen beter luisteren en spreken en ze lezen al heel snel veel woorden. Leuke neveneffecten worden ook duidelijk: kinderen komen vaker naar school, omdat ze zo benieuwd zijn naar wat het volgende verhaal wordt. Ook vertellen opvallend veel leerkrachten dat de kinderen meer moed hebben om voor de klas een verhaaltje na te vertellen of zelfs hun eigen verhaal te bedenken.
Naast dit project heb ik ook het DVD-project gedaan in vier scholen. In dit project kijken de leerkrachten naar een video met voorbeeld lessen, waarin goede methoden gebruikt worden om de kinderen te betrekken. Ze bespreken dit met elkaar en kiezen drie ideeën uit die ze in de komende maand gaan gebruiken in hun eigen lessen. Na een maand komt dezelfde groep dan weer bij elkaar, bespreekt de uitkomsten en kijkt de volgende video. Dit project staat nog in de kinderschoenen: ondanks dat we in mei al begonnen zijn, konden we vanwege allerlei bijkomstigheden zoals de verkiezingen, mysterieuze ziekten en de vakantie, nog niet veel doen. Dit is overigens ook het project wat ik wil gebruiken voor een onderzoek naar het effect ervan. Met het ministerie van Onderwijs in Cambodja heb ik een pilot project opgezet op twee manieren: in drie scholen én op de Pabo. Ondanks dat dit dus de laatste maand op de Pabo is, hoop ik nog wel terug te komen om met een aantal klassen dit project te doen. Dit alles bij elkaar zo genoeg gegevens op moeten leveren voor een proefschrift, maar dan spreken we wel over “op termijn” . In ieder geval is dat de reden dat we tot april volgend jaar nog in Cambodja werkzaam zijn.
Behalve de vergadering ben ik ook bezig met het schrijven van mijn laatste verslagen, eind rapport en case-study. Ik heb vorige week ook al mijn “eind gesprek” gehad, waarin er van beide kanten tevredenheid uitgesproken kon worden over de twee jaar. Ook hadden we weer een activiteit in het kader van De Dag van de leerkracht. Vorig jaar was het niet zo’n succes omdat er veel docenten niet kwamen opdagen, maar dit jaar hadden we daar van geleerd en waren er zelfs 25! De studenten lieten hun dank blijken met gezang, gedichten en een voordracht. De docenten kregen allemaal een certificaat van waardering voor hun werk. Omdat de studenten natuurlijk óók bijna leerkracht zijn, hadden we voor hen ook een klein cadeautje. Als afsluiting hebben we met alle leerkrachten ontbeten.
Deze week stond in het teken van het bezoeken van de stagescholen om nog een laatste les te observeren, een voorbeeld les Engels te geven of gewoon om gedag te zeggen. Dat bleek ook nog wel lastig, want in het komend weekend is het Pchum Benn hier in Cambodja, een belangrijk festival om de voorouders te gedenken. Ondanks dat het officieel pas zondag begint, zijn sommige scholen al bezig met de voorbereidingen ervan. We kunnen dus wel gedag zeggen, maar weinig andere activiteiten doen.
Onverwachts zijn dit ook de laatste weken voor in ons huis! We dachten dat we zouden blijven wonen in ons suikergoedhuisje, maar we kregen een mooie kans om een appartement in het centrum te huren. Dit is goedkoper én ook wel weer eens leuk. Het appartement is boven onze “stamkroeg” waar we toch al heel wat uurtjes doorbregen, dus dat wordt onze tweede huiskamer. Als het regent, hoeven we zelfs niet naar buiten voor een kopje koffie, een lekker bordje rijst of een drankje .
We hebben gewoon nog steeds hetzelfde postbusnummer (postbus 303, Battambang, Cambodja, hoe makkelijk wil je het hebben?), dus daar verandert niets aan.
Plannen voor de komende maand: vrije dagen vanwege Pchum Benn, die we gebruiken om alvast wat te gaan opruimen in ons huis. Dan nog vergadering in Phnom Penh over een eventuele “bijbaan” waarbij ik in de komende maanden VSO kan helpen om het Engelse project te implementeren. Nog één weekje werken en op de 26ste oktober het afscheidsfeestje op de Pabo. Op 1 november verhuizen we dan naar ons nieuwe onderkomen. Maar dan hebben we vást alweer van ons kunnen laten horen...
12 Oktober 2012 - 10:55
Nelleke:
Misschien maar goed dat weinig mensen tijd hadden voor afscheid: is toch altijd erg lastig ;-) Heel veel succes met het verhuizen en geniet van de nieuwe omgeving. Weer een nieuwe uitdaging! -
12 Oktober 2012 - 11:22
Maureen:
Mooi dat er naast afsluiten van dingen ook veel nieuwe plannen zijn én er nog iets doorloopt (in het kader van de continuïteit haha). Succes met deze overgangsfase. De volgende beloofd ook weer boeiend te worden voor jullie (en voor ons natuurlijk).
12 Oktober 2012 - 11:24
Sylvie:
Wat leuk dat jullie gaan verhuizen naar zo'n gaaf plekje!! Kan me voorstellen dat je een beetje een knoop in je buik krijgt van al die laatste keren, maar gelukkig zijn het nog niet jullie laatste maanden in Cambodja! En toch ook leuk denk ik om met tevredenheid van alle kanten terug te kunnen kijken op een mooie 2 jaar! Een goed weekend en succes met opruimen!! -
13 Oktober 2012 - 09:02
Janine:
wat ben jij goed bezig geweest zeg daar! leuk om zo het verloop te lezen, moet wel veel voldoening geven! En nog niet klaar! Het afsluiten is lastig, maar gelukkig nog niet helemaal afscheid nemen van Cambodja! Veel succes met de verhuizing en het klinkt als een erg leuke stek! Liefs janine -
14 Oktober 2012 - 17:43
Ans Van Der Schors:
Weer hartelijk dank voor jullie boeiende verslag. Wat zou het aardig zijnals velen, waar onder ik zelf zo eens het werk en activiteiten evalueer, zaken zn wijzig en verder gaan met zaken waar je ideaal is.
Mooi om iets als een proefschrift te schrijven over het onderwijs.
Samen veel succes.
Hgr. Ans -
14 Oktober 2012 - 20:02
Wiebe:
Hallo Leandra en Andre,
fijn dat het project zichtbaar vooruitgang heeft geboekt, en nog boekt
het moet toch geweldig voelen om je te realiseren , dat je in een in ontwikkeling zijind land , bijdraagt aan een stukje wederopbouw en een beetje vooruitgang, die altijd bij goede leerkrachten en de kinderen begint .
Ik denk nog altijd met bewondering , plezier en respect terug aan jullie en mijn bezoek aan jullie
en hoop dat de verhuizing naar" boven" goed verloopt en jullie daar nog een halfjaar met plezier
kunt verder werken
een hoofddorpse groet
Wiebe
18 Oktober 2012 - 12:04
Maaike Lok:
Ha lean,
Een leuk overzicht van wat je bereikt hebt in de afgelopen twee jaar. Daar mag je best trots op zijn (en anders ben ik het wel!).
Eigenlijk best leuk dat je vertrek uit Cambodja enigszins vertraagd plaatsvindt, al heb je daar natuurlijk niet om gevraagd. Ik denk dat velen met mij benieuwd zijn wat er van je ervaringen terrecht komt in je proefschrift. Dat zien we later wel! Voorlopig succes met de verhuizing!
LIefs van je mam -
19 Oktober 2012 - 07:56
Heleen:
Het klinkt cliché, maar wat gaat de tijd toch snel. Alweer afronden en verder reizen. Zo blijft het leven boeiend. Dank je wel voor weer twee jaren mooie en vrolijke verslagen.
Veel succes met jullie nieuwe taken.
Ik blijft jullie volgen.