Nee hè, daar is ze weer...!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Leandra en André
29 November 2009 | China, Tanchang
Na enkele weken uitstel vanwege onze perikelen rondom de paspoorten (die we overigens nog niet terug hebben), kon de eerste van de nog 6 basisschool directeuren training vrijdag van start gaan. Omdat het in een plek was waar ik ook al tijden probeer een school te bezoeken, ben ik al een dag eerder vertrokken om de Engelse leerkrachten te bekijken. Dit bezoek was erg leuk. De training was al goed met deze mensen, maar het blijkt dat ze ook heel veel geprobeerd hebben in de klassen. Vorige week belde nog een van de leerkrachten op dat ze een voorbeeldles had gegeven voor de andere leerkrachten, waarbij ze geprobeerd had de nieuwe methoden te gebruiken, maar dat ze nogal wat commentaar had gekregen. Ik was dus ook vooral van plan om de mensen die het echt proberen, te ondersteunen in dit bezoek. We konden al heel veel goede dingen zien en ze hebben ook zelf een English Corner opgezet! In de nabespreking en training hebben we een aantal belangrijke zaken besproken en de leerkrachten die het echt probeerden een hart onder de riem gestoken. Kortom, een leuk bezoek.
De dag erna begon de directeuren training, die twee en een halve dag zou duren. Deze week en volgende week doen Astrid en ik het nog samen en dan hebben we allebei nog twee trainingen alleen.
Deze directeuren komen uit de verste plaatsjes in de bergen en af en toe heb je het gevoel dat je een aantal boeren voor je hebt (zonder respectloos te willen zijn): 80% heeft een mao-pakje aan! Ondanks dat het allemaal nieuw is voor deze directeuren (de meesten zijn zo van de middelbare school directeur geworden) en ze natuurlijk helemaal niet gewend zijn aan de methoden die wij gebruiken, waren de meesten zeer geïnteresseerd en actief! Omdat groepswerk en samenwerken niet echt iets is wat ze gewend zijn, hebben we aan het begin van de training eerst maar eens uitgelegd hoe je in groepjes werkt en wat je dan geacht wordt te doen.. We vertellen de leerkrachten tenslotte ook altijd dat ze er niet van uit mogen gaan dat de leerlingen dat zomaar kunnen! Dit werkte heel goed. Zo door de dagen heen ging het steeds beter en waren de meeste directeuren nog actiever dan degenen van de middelbare school, die we de vorige keer hadden!
Als ik dan weer thuis kom, waardeer ik ons appartementje toch wel weer des te meer! Eigen toiletje in plaats van een betonnen goot die niet schoongemaakt is, lekker douchen in plaats van koud water in een teiltje buiten op de binnenplaats van het hotel én niet continue koude voeten en je jas aan... we hebben het goed hier!
Helaas roept het werk morgen ook gewoon weer... want morgen beginnen de activiteiten rondom de Wereld Aids Dag. Vorige week hebben we de lokale GGD al in contact gebracht met alle middelbare scholen. Deze week gaan we op mijn school de leerlingen van grade 7 en 8 wat algemene informatie geven. Sommige leerlingen van grade 9 zullen na deze school niet meer naar een andere school gaan, dus dit is de laatste kans om hen de juiste informatie te geven. André gaat ook mee helpen, want we delen de groepen op in jongens en meisjes en vertellen ze dan over veilig vrijen, nee zeggen en aanverwante zaken. Nogal "tricky business" in China, waar sexuele voorlichting niet in de Middelbare scholen gegeven wordt. Maar ja... dit is toch wel erg belangrijk! En zolang we deze studenten al kunnen bereiken, betekent dat dat we al 1000 studenten de juiste informatie kunnen geven. En nu maar hopen dat de leerkrachten het volgend jaar zelf kunnen doen....
29 November 2009 - 11:27
Yolanda:
Heel wat anders dan de trainingen bij ons maar waarschijnlijk veel effectiever.
groetjes,
Yolanda -
29 November 2009 - 13:41
Maaike Lok:
Wat een goede ontwikkeling bij de leerkrachten in Nan Yang! Het werkte niet meteen maar dit is toch een goede stap voorwaarts. Daar doe je het voor!
Als ik de heren in de MAO-pakjes zie, dan denk ik: moet je daar de oorlog mee winnen? Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat zij juist wat van je willen horen! Een prachtig gezicht om ze aan het werk te zien: samenwerken met touwtjes?? En, dat ze leergierig zijn! Helemaal goed!
Die foto! Geweldig: jij tussen al die MAO-heren. Ik zou een kwartje voor hun gedachten geven!
En die kou: wat een narigheid maar toch ook weer lachen als ik Astrid zo in bed zie zitten. Ik kan me voorstellen dat je alleen daarom al je appartement waardeert.
Kortom: weer een mooi verhaal!
Succes met jullie verhaal op Wereld Aids-dag. Jullie doen ook in dit opzicht goed werk! -
01 December 2009 - 09:03
Sylvie:
Wat fijn dat je zo'n goede directeurentraininh hebt gehad!! En die voorlichting is ook ontzettend nuttig en nodig, succes daarmee dus!
Liefs Syl